Tips van Holland Movers:

Uw aquarium verhuizen: wat komt daar allemaal bij kijken?

Aquarium verhuizen

Als u gaat verhuizen met huisdieren wilt u dat slim aanpakken. In het geval van een hond of een kat is dat nog te overzien. Maar wat als u vissen en andere dieren houdt in een aquarium? Hoe verhuist u het aquarium zonder dat de dieren – en uzelf – daar last van hebben? Het verhuizen van aquarium kan een lastige klus zijn, evenals uw gehele verhuizing. Wij helpen u graag uw verhuizing tot een succes te voltooien. 

Veel vissen zijn niet bestand tegen stress en kunnen eenvoudig bezwijken onder de spanning van een verhuizing. Hun leefomgeving wordt immers in één keer verplaatst. Een aquarium verhuizen vereist daarom de juiste kennis en ervaring, en een gedegen planning.

Als u zelf niet weet hoe u uw aquarium kunt verhuizen, kunt u uw aquarium laten vervoeren door een gespecialiseerd verhuisteam. Uiteraard brengt een aquarium verhuizen kosten met zich mee, maar deze wegen zeker op tegen de voordelen.

 

Aquarium verhuizen: do’s & don’ts

Als u zelf uw aquarium wilt verhuizen is het van groot belang dat u het aquarium nooit gevuld, met water en dieren, verplaatst. U raadt het al: u moet de dieren dus uit het aquarium halen. Vul hiervoor een koelbox of donkere emmer met water uit het aquarium, en doe de vissen hierin.

U gebruikt altijd het water uit het aquarium zelf. Kleine aquaria kunt u vervoeren met een laagje water op de bodem. Dit heeft als voordeel dat u het aquarium kunt vervoeren met de bodem intact. Die hoeft u later niet opnieuw op te bouwen.

Heeft u een groot aquarium? Dan zult u ook de bodem en alle planten in aparte bakjes of zakjes moeten vervoeren. Laat ook het filtermateriaal in het water zitten. Zo voorkomt u dat u de goede bacteriën in het water verliest.

 

Aquarium en vissen vervoeren
Holland Movers op brug

Nadat u de vissen in een aparte box of doos heeft gedaan, kunt u de vissen en het aquarium vervoeren. Zorg voor zo min mogelijk beweging tijdens het rijden. Het aquarium kunt u apart vervoeren, waarbij u de constructie zo goed mogelijk beschermt met dekens of karton.

Let erop dat u de vissen maximaal 12 tot 16 uur buiten het aquarium kunt houden. Pak uw aquarium daarom als laatste in en vervoer het aquarium vervolgens als eerste.

Bereid u goed voor op deze werkzaamheden: bedenk waar u het aquarium wilt neerzetten in uw nieuwe huis en besteedt voldoende tijd aan de voorbereiding. Vooral als u bijzondere vissen en dieren heeft, wilt u niet dat het aquarium verhuizen leidt tot dode vissen. Dat brengt immers hoge kosten met zich mee.

Na de verhuizing

  Nog een belangrijke kanttekening: u mag de vissen niet direct in het nieuwe aquarium doen als u klaar bent met het verhuizen van uw aquarium. Als het goed is heeft u tijdens de verhuizing het oude aquariumwater opgevangen en meegenomen.

  Als u klaar bent met het vervoeren van uw aquarium bouwt u het op met alle oude elementen. Daarvoor gebruikt u de bodem, plantjes en het water. Vervolgens kunt u de vissen op twee manieren in het water laten. Als u de vissen apart heeft vervoerd, in een doos of box, laat u water in het aquarium circuleren met dat in de doos. U kunt de vissen na een week overzetten.

  Heeft u de vissen in een zakje vervoerd? Dan kunt u het zakje in het aquarium leggen. U wacht tot de temperatuur van het water in het zakje gelijk is aan dat van het aquarium. Daarna laat u steeds wat water uit het aquarium in het zakje. U kunt de vissen daarna voorzichtig in het aquarium loslaten. Let in de dagen en weken na het verhuizen van uw aquarium extra goed op uw vissen. Vanwege stress is de weerstand van uw vissen en dieren lager dan normaal.

  Aquarium verhuizen: de kosten

  Alleen gespecialiseerde verhuisbedrijven bieden hulp bij het verhuizen van uw aquarium of terrarium. Er zijn doorgaans geen vaste prijzen te noemen voor het vervoeren van uw aquarium. Een aquarium verhuizen kan qua kosten sterk uiteenlopen.

  Vraag daarom altijd een offerte aan bij Holland Movers. Of u nu voor uw verhuizing in Den Haag, Rotterdam of in Amsterdam, een verhuisbedrijf in wilt schakelen, Holland Movers staat voor u klaar!