Tips van Holland Movers:
Ik ga verhuizen: wie moet ik inlichten?
Er komt veel kijken bij een verhuizing, ook wanneer u al verhuist bent. Uw nieuwe adres moet bij diverse instanties worden doorgegeven. Waarbij sommige instanties ook automatisch bericht zullen ontvangen. Lees verder om te ontdekken wie u allemaal moet inlichten na uw verhuizing.
Instanties die u wel moet inlichten bij uw verhuizing
Er zijn een aantal instanties die u zelf moeten inlichten over uw verhuizing. Denk hierbij aan de volgende instanties:
Uw gemeente
Wanneer u gaat verhuizen buiten uw gemeente, is het nodig om bij uw nieuwe gemeente hier melding van te maken. De gemeente zorgt er dan voor zorgen dat u automatisch wordt afgemeld bij uw voormalige gemeente. Bij de meeste gemeentes kunt u dit online aangeven. Om deze wijzigingen door te geven zijn er wel een aantal zaken nodig. Denk bijvoorbeeld aan een geldig legitimatiebewijs (of uw paspoort, rijbewijs of vreemdelingendocument) en een bewijs van bewoning zoals bijvoorbeeld uw huur -of koopcontract.
Hierbij geldt dat iedereen van 16 jaar voor zichzelf moet doorgeven dat ze verhuizen. Samenwonende echtgenoten/geregistreerde partners kunnen dit voor elkaar aangeven. De ouder, voogd of verzorger voor minderjarige kinderen moet dit voor hen doorgeven. De curator voor een persoon die onder curatele is gesteld mag dit voor hen doorgeven, evenals een gemachtigde.
Wanneer moet u uw adreswijziging doorgeven?
U moet uw adreswijziging binnen vier weken vóór en uiterlijk vijf dagen na uw verhuizing doorgeven bij uw gemeente. Wanneer u dit niet doet, heeft dit mogelijk gevolgen voor uw gemeentelijke belastingen, toeslagen en parkeervergunning. Daarnaast kan er ook nog een boete van €325,- worden uitgedeeld.
Niet in alle situaties kan de gemeente alle instanties inlichten. In sommige gevallen is het noodzakelijk om een adreswijziging door te geven, namelijk:
- Wanneer u gebruikt wilt maken van een postadres dat niet uw woonadres is. In dat geval moet u alsnog een brief sturen naar uw belastingkantoor;
- Wanneer u recht heeft op huurtoeslag moet u de verhuizing binnen 4 weken na aanvangsdatum doorgeven aan de belastingdienst;
- Wanneer u gaat verhuizen naar het buitenland;
- Wanneer u gaat trouwen of samenwonen;
- Wanneer u weggaat bij uw toeslagpartner.
De post
Uw post wordt voor een deel door de gemeente adreswijziging automatisch aangepast (denk aan post rondom belasting). Maar bij bezorgbedrijven gebeurt dit niet. Hiervoor kan het handig zijn om dit via de website door te voeren. Houd hierbij ook rekening met overige post zoals magazines, kranten en vakbladen. Zo voorkomt u dat u belangrijke berichten en meldingen mist.
Overige instanties
Er zijn een aantal instanties die de gemeente niet voor u inlicht. Hieronder volgt een lijst met alle instanties waar u zelf uw adreswijziging door moet geven:
- Telefoon en internet provider (bijvoorbeeld KPN of Ziggo)
- Nieuwe gemeente (die de oude meteen inlicht)
- Bank
- Notaris
- Politieke partij
- Vakbond
- Kerk, overige gebedshuizen
- Werk
- School
- Sport of fitness
- Kranten en tijdschriften (en andere abonnementen)
- Dierenarts
- Huisarts en apotheek
- Tandarts
- Medisch Specialist
- Fysiotherapeut
- Consultatiebureau
- Boodschappendiensten
- Online shops
- Opleidingsinstituut
- Goede doelen
Aan wie geef je nog meer een adreswijziging door?
Naast instanties is het ook verstandig om uw werkgever op de hoogte te stellen van uw adreswijziging. Denk daarnaast ook aan overige relaties zoals familie, vrienden, buren en kennissen. Aanvulling op deze lijst zijn nutsbedrijven zoals uw energieleverancier (zorg dat u deze op tijd opgezegd) en waterleveranciers. Andere zaken waar u op moet letten bij het doorgeven van uw verhuizing zijn bijvoorbeeld ook uw lidmaatschappen, zoals sportverenigingen, bibliotheek en vakbond.
Lees hier meer over wat u allemaal moet regelen voor uw verhuizing.
Instanties die u niet hoeft in te lichten
Een aantal instanties worden automatisch ingelicht (bijvoorbeeld via de gemeente). Wanneer u uw nieuwe adres doorgeeft bij de gemeentelijke basisadministratie van uw nieuwe woonplaats, zullen zij dit automatisch doorgeven aan overheidsinstanties. Voorbeelden van instanties die op dat moment al worden ingelicht:
- Zorgverzekaars
- Ziekenhuizen
- RDW
- DUO
- Brandweer
- Politie
- Belastingdienst
Aan de slag met een verhuischecklist
Het meest handig is om een verhuischecklist op te stellen, met daarin alle belangrijke zaken die u niet moet vergeten tijdens, voor en na uw verhuizing. Zo voorkomt u verhuisstress en vergeet u ook niet zo snel iets.
Bij een verhuischecklist is het vooral verstandig om ook een tijdsplanning te maken. Zo weet u vooraf exact wanneer specifieke taken afgerond dienen te worden.
Kies er daarnaast voor om een leuk verhuiskaartje naar vrienden en familie te sturen. Zodoende weet u zeker dat iedereen op de hoogte is van uw verhuizing.
Over ons
De firma Holland Movers is ontstaan uit een vereniging van meerdere gespecialiseerde verhuisbedrijven met ieder hun expertise. In de afgelopen decennia hebben wij 80.000+ klanten geholpen met verhuizingen, transporten en projecten.
info@hollandmovers.nl
Hoofdkantoor:
020 260 2608
Wij zijn NIWO gecertificeerd
Onze verhuizers hebben een VCA